Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni, hidrogen i oxigen. Exerceixen en els éssers vius funcions energètiques o estructurals, com proporcionar energia i formen part d'estructures cel·lulars.
Hi ha tres tipus de glúcids: els monosacàrids i els disacàrids que són els més simples i els polisacàrids que són més complexos. Els monosacàrids són la glucosa i la fructosa (funció energètica), els disacàrids són la sacarosa i la lactosa i polisacàrid és el mido.
Els materials que vam utilitzar per a aquesta pràctica són:
- Glucosa
- Sacarosa
- Midó
- Fructosa
- Gradeta
- 8 tubs d'assaig
- Fehling A
- Fehling B
- Lugol
- Pinça
- Metxer
- Pipeta
A continuació es poden observar algunes imatges dels materials utilitzats:
En aquesta imatge podem observar la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó. |
En aquesta observem els recipients de Fehling A i Lugol. |
En aquesta observem el Fehling B. |
Per últim, en aquesta observem els 8 tubs col·locats a la gradeta. |
En primer lloc vam col·locar a una gradeta els 8 tubs d'assaig separats en grups de 4 i vam agafar a cada un d'ells 2ml de les dissolucions problema, es a dir, glucosa, sacarosa, midó i fructosa de forma que tinguérem 2 tubs amb cada una d'aquestes dissolucions.
A continuació, en 4 tubs de diferent dissolució realitzarem la prova Fehling de Sucres reductors, primer afegirem unes gotes de Fehling A a cada tub, a continuació de Fehling B i despres ho calfarem amb l'ajuda d'unes pinces. Després d'aquest pas, deixarem reposar el tub uns minuts i observarem el resultat obtingut. Si aquest resultat es positiu, la coloració d'aquest canvia de un color blau a roig, en canvi si aquest resultat és negatiu la coloració d'aquest no canvia.
En la imatge podem observar el primer pas, l'afegit de Fehling A a un dels 4 tipus de glúcids, en aquest cas a la glucosa. |
En aquesta podem observar l'afegit de Fehling B al tub. |
La sacarosa, fructosa, midó i glucosa respectivament col·locades a la gradeta preparades per a ser calfades. |
La sacarosa després d'haver sigut calfada. |
Com podrem observar a les imatges següents, hi ha dos tipus de glúcids que han canviat de coloració, el segon que s'observa a la imatge, es a dir, la fructosa, i el últim que s'observa a la imatge d'esquerra a dreta, la glucosa.
En la nostra pràctica no s'observa clarament un gran canvi de color però si es pot apreciar un xicotet canvi a la part baixa dels tubs que contenen la fructosa i la glucosa.
Per lo tant, la glucosa i la fructosa tenen una reacció positiva, mentre que la sacarosa i el midó tenen una reacció negativa.
La sacarosa, la fructosa, el mido i el glucosa després d'haver sigut calfats els tubs i deixats reposar. |
Imatge en la que s'observa a la part baixa dels tubs que contenen la fructosa i la glucosa el canvi de color de verd a roig. |
Amb la resta dels tubs, realitzarem la prova del Lugol, afegirem unes gotes de Lugol a cada tub i observarem el seu resultat. Si la reacció és positiva la coloració passarà a ser d'un color morat, en canvi si es negativa la seva coloració no canvia.
Imatge on es pot observar els tubs als que posteriorment els afegirem unes gotes de Lugol. |
Com la pràctica que vam fer jo i les meues companyes no va eixir com s'esperava, les imatges de la pràctica del Lugol pertanyen a la meva companya Carmen.
Dels 4 tipus de glúcids, la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó, sols el midó va canviar de color a una coloració color morat. Per lo tant es l'única reacció positiva, ja que el iode s'introdueix en els enllaços de la molècula.
Imatge en la que s'observa el mido amb una coloració morada junt a la glucosa, fructosa i sacarosa que no han canviat de coloració. |
Com a ultim pas, férem una taula per a cada prova indicant quines molècules donen la reacció positiva i quines donen la reacció negativa. Aquest procés ens ajudarà a identificar aquestes molècules a les practiques que realitzarem pròximament.
Fehling
|
Lugol
|
|
Glucosa
|
+
|
-
|
Sacarosa
|
-
|
-
|
Fructosa
|
+
|
-
|
Midó
|
-
|
+
|
Per a ampliar aquesta pràctica, a casa jo i la meva companya Maria Senabre vam escollir un aliment cada u per a afegir-li betadine que és el Lugol.
Imatge de la galeta amb unes gotes de betadine. |
Fonts d'informació:
Llibre Biología 1BAT (ECIR editorial)
No hay comentarios:
Publicar un comentario