Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni, hidrogen i oxigen. Exerceixen en els éssers vius funcions energètiques o estructurals, com proporcionar energia i formen part d'estructures cel·lulars.
Hi ha tres tipus de glúcids: els monosacàrids i els disacàrids que són els més simples i els polisacàrids que són més complexos. Els monosacàrids són la glucosa i la fructosa (funció energètica), els disacàrids són la sacarosa i la lactosa i polisacàrid és el mido.
Els materials que vam utilitzar per a aquesta pràctica són:
- Glucosa
- Sacarosa
- Midó
- Fructosa
- Gradeta
- 8 tubs d'assaig
- Fehling A
- Fehling B
- Lugol
- Pinça
- Metxer
- Pipeta
A continuació es poden observar algunes imatges dels materials utilitzats:
En aquesta imatge podem observar la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó. |
En aquesta observem els recipients de Fehling A i Lugol. |
En aquesta observem el Fehling B. |
Per últim, en aquesta observem els 8 tubs col·locats a la gradeta. |
En primer lloc vam col·locar a una gradeta els 8 tubs d'assaig separats en grups de 4 i vam agafar a cada un d'ells 2ml de les dissolucions problema, es a dir, glucosa, sacarosa, midó i fructosa de forma que tinguérem 2 tubs amb cada una d'aquestes dissolucions.
A continuació, en 4 tubs de diferent dissolució realitzarem la prova Fehling de Sucres reductors, primer afegirem unes gotes de Fehling A a cada tub, a continuació de Fehling B i despres ho calfarem amb l'ajuda d'unes pinces. Després d'aquest pas, deixarem reposar el tub uns minuts i observarem el resultat obtingut. Si aquest resultat es positiu, la coloració d'aquest canvia de un color blau a roig, en canvi si aquest resultat és negatiu la coloració d'aquest no canvia.
En la imatge podem observar el primer pas, l'afegit de Fehling A a un dels 4 tipus de glúcids, en aquest cas a la glucosa. |
En aquesta podem observar l'afegit de Fehling B al tub. |
La sacarosa, fructosa, midó i glucosa respectivament col·locades a la gradeta preparades per a ser calfades. |
La sacarosa després d'haver sigut calfada. |
Com podrem observar a les imatges següents, hi ha dos tipus de glúcids que han canviat de coloració, el segon que s'observa a la imatge, es a dir, la fructosa, i el últim que s'observa a la imatge d'esquerra a dreta, la glucosa.
En la nostra pràctica no s'observa clarament un gran canvi de color però si es pot apreciar un xicotet canvi a la part baixa dels tubs que contenen la fructosa i la glucosa.
Per lo tant, la glucosa i la fructosa tenen una reacció positiva, mentre que la sacarosa i el midó tenen una reacció negativa.
La sacarosa, la fructosa, el mido i el glucosa després d'haver sigut calfats els tubs i deixats reposar. |
Imatge en la que s'observa a la part baixa dels tubs que contenen la fructosa i la glucosa el canvi de color de verd a roig. |
Amb la resta dels tubs, realitzarem la prova del Lugol, afegirem unes gotes de Lugol a cada tub i observarem el seu resultat. Si la reacció és positiva la coloració passarà a ser d'un color morat, en canvi si es negativa la seva coloració no canvia.
![]() |
Imatge on es pot observar els tubs als que posteriorment els afegirem unes gotes de Lugol. |
Com la pràctica que vam fer jo i les meues companyes no va eixir com s'esperava, les imatges de la pràctica del Lugol pertanyen a la meva companya Carmen.
Dels 4 tipus de glúcids, la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó, sols el midó va canviar de color a una coloració color morat. Per lo tant es l'única reacció positiva, ja que el iode s'introdueix en els enllaços de la molècula.
![]() |
Imatge en la que s'observa el mido amb una coloració morada junt a la glucosa, fructosa i sacarosa que no han canviat de coloració. |
Com a ultim pas, férem una taula per a cada prova indicant quines molècules donen la reacció positiva i quines donen la reacció negativa. Aquest procés ens ajudarà a identificar aquestes molècules a les practiques que realitzarem pròximament.
Fehling
|
Lugol
|
|
Glucosa
|
+
|
-
|
Sacarosa
|
-
|
-
|
Fructosa
|
+
|
-
|
Midó
|
-
|
+
|
Per a ampliar aquesta pràctica, a casa jo i la meva companya Maria Senabre vam escollir un aliment cada u per a afegir-li betadine que és el Lugol.
Imatge de la galeta amb unes gotes de betadine. |
Fonts d'informació:
Llibre Biología 1BAT (ECIR editorial)
No hay comentarios:
Publicar un comentario